Events

Het Cafe, Het Bier- en Muziekcafe, Wervershoof

Bockbier
Weekend

Gelukkig! Het is weer oktober. Tijd voor Bock of Bokbier. Het kan alletwee, met een c of zonder maar met de c is origineel en stamt af van de oorsprong van bockbier. In 1614 slaagde een brouwer uit de plaats Einbeck erin om het typische Einbecker bier te brouwen voor de Hertog van Beieren in München. Einbecker bier werd al snel verbasterd tot Ainpöckisch bier dat uiteindelijk zou worden uitgesproken als Ein Bockbier. Maar typisch Duits in ons Bockbier nu ook weer niet, niet meer.
Rond 1860 gingen Nederlandse brouwers met het recept aan de haal en experimenteerden er op los. Het bier werd direct bovengistend (het bier wordt op hoge temperatuur vergist en drijft naar de bovenkant van de bierkuip) gebrouwen i.p.v. ondergistend (lage temperatuur vergisting, zakt naar bodem bierkuip)  wat de Duitsers deden. Bockbier is de enige bierstijl in Nederland die wettelijk beschermd is en wel in de Bierverordering. Vroeger stonden hier verplichtingen in over alcoholpercentage, kleur, smaak en lage gisting, maar deze zijn al enige tijd verdwenen. De enige verplichting waar bokbier aan moet voldoen is dat het een minimale Plato van 15.5 moet hebben. Het aantal graden Plato wordt gebruikt om de dichtheid van de wort aan te geven. De wort is een suikerrijke vloeistof die de brouwer nodig heeft om koolzuur en alcohol te creëren. In Bockbier zit twee keer zoveel mout wat op hoge temperatuur gedroogd is en voor een gedeelte gaat karameliseren. Dat zorgt voor een stevig bier qua alcoholpercentage met een ietwat zoete smaak.

Genoeg technisch geleuter. Feit is dat er dit weekend diverse bockbieren op het programma staan. Een aantal uit de tap en een aantal uit de fles. En natuurlijk serveren wij deze dagen ook lekkere hapjes voor erbij.  Welke bieren het gaan worden is nog even onbekend maar zal zomaar binnenkort bekend gaan worden.

Reserveren is een pré en kan op nummer 0228-754223.