Hèt Bier- en Muziekcafé van Wervershoof

werenfried was geen blijvertje

By in Magazine 0

werenfried was geen blijvertje

wel heilig verklaard

Vele zullen het herkennen, terug van enige tijd weg uit het dorp door vakantie, ziekte of werk geeft al rijdend op het zijdewerk met daarbij zicht op de molen een gevoel van thuis komen. Als klein meisje had ik dat al als we met de bus vanuit een dagje winkelen in Hoorn weer terug naar huis reden. Geboren en getogen Wervershoofse zoals zovelen met mij, na mij en nog zovelen voor mij. 

Als je in de geschiedenis duikt van ons dorp dan komen de eerste geluiden uit het jaar 690. Ik ben natuurlijk geen historicus maar hou wel van goeie verhalen! Volgens de legende is de plaatsnaam Wervershoof een vernoeming naar de hoeve van de prediker Werenfried. Werenfried van Elst, later Sint Werenfridus. Hij was een volgeling van Willibrord. Willibrord de apostel der Friezen, in 695 door Paus Sergius gewijd en tot aartsbisschop der Friezen benoemd. Deze mannen leefde in de tijd van het Friese Rijk onder Koning Radboud.
(Text loop door onder de afbeelding)

Saint Werenfried van Elst. Engraving by C. de Visscher, 1650, after P. Soutman.
Credit: Wellcome Collection. CC BY

Lelijk klein mannetje
In deze tijd zag het er natuurlijk wel even wat anders uit. Landsgrenzen niet te vergelijken met nu. Het Friese Rijk, een lange strook aan de kustlijn vanaf België tot aan ver in Duitsland met daarin alleen de (toen nog geen) provincies Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, een deel van Friesland en een deel van Groningen. Deze Koning Radboud of eigenlijk Redbad heeft het ook niet al te makkelijk gehad. Gezien de afbeeldingen was het een lelijk, klein mannetje. Hij had veel conflicten met het Frankische Rijk, nederlagen tegen Pippijn van Herstal, waardoor hij behoorlijk wat gebied heeft moeten afstaan en uiteindelijk vrede heeft gesloten met als ‘part of the deal’ zijn dochter laten trouwen met de zoon van Pippijn. Hoe moeilijk kan je het maken? Dit huwelijk werd dan wel weer voltrokken door onze Willibrord. Wel bijzonder voor een heidense vorst om zijn dochter te laten trouwen door een christelijke.

Kasteel Radboud
Nou zou je denken dat Koning Redbad zijn audiënties hield aan het Kasteel Radboud te Medemblik maar dat is niet waar. Het Kasteel van Radboud is niet meer. Kasteel Medemblik wordt ook wel Radboud
genoemd omdat het volgens de legende zou zijn gebouwd op de funderingen van de burcht van koning Radboud (Redbad) van de Friezen. Floris de 5e had geen intentie om Redbad navolging te geven, hij had gewoon een goede plek nodig voor een dwangburcht om de West-Friezen in toom te houden.

Paard en wagen
Terug naar Willibrord want deze reisde in de herfst van 690 met twaalf gezellen, onder wie Werenfried van Elst, via het huidige Katwijk naar het hoge Friesland om het voorbeeld te volgen van een zekere Jezus C. die rond trok om zijn boodschap te verkondigen. Hoe ze het deden die tijd deden ze het, maar deze gasten reisden wat af. Met paard en wagen bedenk ik me dan maar en er zal ook veel te voet zijn gedaan. Willie’s reis verliep anders dan gepland maar het doel van de reis, de kersteningsmissie van de Friezen ofwel de Friesen hun geloof laten loslaten en het christendom daarvoor in de plaats zetten had grote gevolgen. Zo kreeg Werenfried de taak om in het westelijke deel het evangelie te prediken en streek neer in Wervershoof. Nou ja, eigenlijk niet in Wervershoof maar in zijn Werenfridus-Hoeve, oftewel zijn priesterwoning. We hebben natuurlijk geen idee waar deze hoeve zou hebben gestaan maar we gaan er maar vanuit dat dit op de plek van Dorpsstraat 76 zou zijn geweest. Midden in het Wervershoofse wat nog geen Wervershoof was. Dit alleen om het verhaal nog mooier te maken.

Heilig
Werenfried was geen blijvertje, Dat gebeurt wel vaker bij mensen die niet geboren en getogen zijn in Wervershoof. Werenfried is weer verder getrokken om het geloof te verkondigen, overleden in Westervoort en begraven in Elst. Ondanks of dankzij alles kunnen we wel zeggen dat we een heilig verklaarde dorpsgenoot hebben!

Post navigation